[O1] Problem z kontrolkami świateł mijania i przeciwmgielnyc
Witam!
Octavkę mam od niedawna jakieś 4 miechy. Wiadomo autko używane ale narazie nie narzekam .
Chociaż wczoraj wyskoczył mi mały problem. Mianowicie gdy zapalam światła pozycyjne kontrolka też sie zapala, gdy zapalam mijania również jest ok, ale gdy wraz ze światłami pozycyjnymi lub mijania chce włączyć przeciwmgielne przednie to gaśnie kontrolka od świateł mijania i zapala się kontrolka od przeciwmgielnego tylnego, gdy zapalę dodatkowo przeciwmgielne tylne to wogóle kontrolki od świateł gasną . Czasami mu odbije jest w porządku aż do zgaszenia silnika. Byłem na diagnostyce podłączyli pod komputer i nic nie stwierdzili. Powiedzieli mi że przełącznik świateł może być zabrudzony (przeczyściłem i jest to samo). Proszę o pomoc. Będę dźwięczny . A dodam jeszcze że światła wszystkie działają jak należy tylko z kontrolkami coś nie tak, nie pokazują tego co powinny.
Zapal przeciwmgłowe tył , + świtła wsteczne + np kierunek i popatrz na lampy czy robi się tzw "choinka" czyli światła świecą ale przygasają na przemian, jeśli tak się dzieje to problem jest w słabym przewodzeniu masy, jeżeli tak się nie dzieje to tak jak stwierdził deespe, przełącznik
Kiedys mialem tak ze nie swiecila mi jedna pozycja z tylu. Znaczy sie raz dzialala raz nie. Czasami wystarczylo puknac w klosz i sie zapalala. I co sie okazalo. Przelacznik byl padniety... Na paczatku nie wierzylem, bo przeciez wystarczylo lekko pukanac w klosz i dzialalo i gdzie tu przelacznik zly - ale jednak. Wymienilem i wszystko OK.
Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy
Hmm. Czyli kurcze styki w przełączniku mam czyste (bo czyściłem). Pewnie diabeł tkwi w elektronice, Jest tam taki scalak siemensa i to pewnie on dał ciała . Rozglądałem się trochę
i ceny tego przełącznika zaczynają się od 120zł . No ale cóż... Chyba że znacie może jakiś godny polecenia sklep internetowy z częściami??? www.skodaczesci.pl już lookałem . THX za POMOC
Re: Problem z kontrolkami świateł mijania i przeciwmgielnyc
Zamieszczone przez dj_lawa23
Witam!
Octavkę mam od niedawna jakieś 4 miechy. Wiadomo autko używane ale narazie nie narzekam .
Chociaż wczoraj wyskoczył mi mały problem. Mianowicie gdy zapalam światła pozycyjne kontrolka też sie zapala, gdy zapalam mijania również jest ok, ale gdy wraz ze światłami pozycyjnymi lub mijania chce włączyć przeciwmgielne przednie to gaśnie kontrolka od świateł mijania i zapala się kontrolka od przeciwmgielnego tylnego, gdy zapalę dodatkowo przeciwmgielne tylne to wogóle kontrolki od świateł gasną . Czasami mu odbije jest w porządku aż do zgaszenia silnika. Byłem na diagnostyce podłączyli pod komputer i nic nie stwierdzili. Powiedzieli mi że przełącznik świateł może być zabrudzony (przeczyściłem i jest to samo). Proszę o pomoc. Będę dźwięczny . A dodam jeszcze że światła wszystkie działają jak należy tylko z kontrolkami coś nie tak, nie pokazują tego co powinny.
Ja mam podobny przypadek, światła działają ale kontrolka chociaż świeciła się niedawno na zielono teraz nie świeci się wcale. Jak można ją wymienić? Czy to jest bardzo skomplikowane?
Zamieszczone przez kubmima
Ja mam podobny przypadek, światła działają ale kontrolka chociaż świeciła się niedawno na zielono teraz nie świeci się wcale. Jak można ją wymienić? Czy to jest bardzo skomplikowane?
Trzeba wymontować zestaw wskażników i wymienić.Prosta sprawa.
Instrukcję wyciągania szafy znajdziesz na forum,żarówkę wraz z oprawką kupisz w ASO.
Zamieszczone przez JanuszSz
Zamieszczone przez kubmima
Trzeba wymontować zestaw wskażników i wymienić.Prosta sprawa.
Instrukcję wyciągania szafy znajdziesz na forum,żarówkę wraz z oprawką kupisz w ASO.
Opisałem powyżej jaki miałem problem. Rozwiązałem go i nie był to zestaw przekaźników.
Winę miał licznik a mianowicie jedna przelotka przy zasilaniu żaróweczek kontrolek świateł (nie było przejścia z jednej strony płyty na drugą) wynikiem tego był rozdział napięcia kolejno na jedną, dwie i trzy żarówki. Teraz trochę z elektryki: po podłączeniu żarówki jednej (światła mijania) ona świeci się, po załączeniu świateł przeciwmgielnych przednich, nie ma wystarczającego napięcia by zasilić obie żarówki dlatego świeci sie tylko kontrolka przeciwmgielnych tylnych (tutaj zależy to od przelotki która się przepali, może być też tak że nic nie będzie wyświetlać. Podsumowując naprawa przelotki (odtworzenie ścieżki na płycie) naprawiła problem i zapobiegła wymianie całego licznika lub wyłącznika a tym bardziej przekaźników. Mam nadzieje że w czymś pomogłem. Pzdr
Komentarz